Mindennapi italunk
Kalciummal a csontritkulás ellen
A táplálkozástudományi szakemberek által javasolt öt-hat deciliter tejhez képest hazákban naponta 1,8 decilitert fogyasztunk. A tejben optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, s így csonttömegünk megtartását.
Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, főként a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Szervezetünk azonban nem termel kalciumot, így ezt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk – testtömegünktől függően –, naponta mintegy 1000-1500 milligrammnyit. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel különösen gyermek- és fiatalkorban fontos, mivel a csontérés csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint, így napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben, a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik.