A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

Igyon egyet az egészségére!

Mindennapi italunk

A győrvári tejből adalékanyagok hozzáadása nélkül, igazi természetes tejtermékek készülnek. A cégről, a saját tejüzemről, a tejivókról és a minőségi helyi tejtermékekről a kft. egyik tulajdonosa, a Zalaco Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ibránszki György beszélt. 

- A Zalaco sütőipari termékei ismertek és közkedveltek. Miért döntöttek úgy, hogy tejipari vállalkozást is létrehoznak?

- A Győrvár Tej Kft. egyik tulajdonosa a Zalaco Zrt. A másik tulajdonos Varga Gyula, övé a helyi állattartó gazdaság, a tehenészet, melynek területén tejüzemünk is épült. Az üzem létesítésének gondolata évekkel ezelőtt fogalmazódott fel. A Zalaconál ugyanis napi szinten tapasztaltuk, mennyire nehéz jó minőségű, megfelelő mennyiségű tejterméket alapanyagként beszerezni. A péksütemények készítéséhez szükséges túró, tejföl, tej igényünket a beszállítók nem tudták megfelelően teljesíteni. Úgy gondoltuk, egy pékség, egy pékáru üzlet jó minőségű tejtermékek nélkül nem lehet teljes. Mindezek mellett fogyasztóként is láttuk, hogy szinte lehetetlen a boltokban, üzletekben kiváló minőségű, megbízható, házi tejtermékeket vásárolni. Ezzel a problémával a háziasszonyok napi szinten találkozhattak. Öt évvel ezelőtt kezdtük el saját péküzleteinkben egy türjei gazda házi tejét forgalmazni, ez a kapcsolat máig él. A házi tej árusítása akkoriban újdonságnak számított. Ehhez a termékhez abban az időben nem nagyon tudtak hozzájutni a belvárosokban élő emberek. A friss, minőségi tejet a termelőtől szereztük be, így kedvező áron tudtuk árusítani. A növekvő igények miatt azonban más gazdával is együtt kellett működnünk. Varga Gyulával ekkor vettük fel a kapcsolatot. Korábban mi is az országos sütőipari gyakorlatnak megfelelően tejporral dolgoztunk, amit azonban kiváltottunk friss házi tejre. Sütőipari üzemünkben napi 500-600 liter tejet hasznosítunk. A boltjainkban – Vas, Zala és Veszprém megyében - 14 tejautomatát szereltünk fel, vásárlóink megelégedésére. Közben folyamatosan azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk tovább lépni. A kezdeti problémát ugyanis nem oldotta meg a házi tej fogalmazása, ugyanis a túró és a tejföl beszerzése még mindig gondot jelentett. Négy éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Győrváron termelt 13-14 ezer liter tejet fel kellene dolgozni. Példa nélküli vállalkozásba kezdtünk. Nincs az országban még egy olyan tejüzem, amely egy tehenészeti telep területére épült volna, s ahol frissen, azonnal feldolgoznák az állatoktól – 70 méteres vezetéken – érkező tejet. Az üzem építése 2012 őszén indult és 2013 végén fejeződött be. Úgy gondoltuk, hogy kiváló minőségű tejtermékeinket nemcsak a Zalaco pékáru boltjaiban, hanem különálló tejivókban is forgalmazzuk. A tejivóknak nemcsak a két világháború között, de az elmúlt rendszerben is megvolt a maga kultúrája és célközönsége, s az emberek máig nosztalgiával gondoltak ezekre az üzletekre. Olyan vendéglátóhelyeket szerettünk volna létrehozni, ahol egy bögre kakaó mellett friss pékárut, debrecenit, szendvicset is lehet fogyasztani. Mindezeket forgalmas helyeken képzeltük el, kellemes környezetben, amely a gyermekek, a diákok, a családok és az idősebb korosztály tagjai számára egyaránt megfelelőek. Megkezdődött az üzlethelyiségek bérlése, átalakítása. 

- Három hónappal ezelőtt, elsőként Körmenden nyílt tejivó.  

- Ma már Sárváron, Kőszegen és Szombathelyen három helyen: a Vásárcsarnokban, a Szűrcsapó utcában, a Domusnál és a Fő téren várjuk vásárlóinkat. Emellett Sümegen is van ilyen profilú vállalkozásunk, és hamarosan Zalaegerszegen is nyílik tejivónk. Hamarosan Vasvár is gazdagabb lesz egy tejivóval. Tervezett boltjaink közül mindegyik kinyit húsvétig. Kétféle funkciójú üzletet alakítottunk ki: tejivóink mellett vannak olyan tejboltjaink, ahol nem lehet helyben fogyasztani, termékeinket elvitelre árusítjuk. A szombathelyi Fő téri tejivó az összes egységtől különbözik. Egyedi abban, hogy ott komplett konyhával, szakáccsal dolgozunk. Ebben a tejivóban salátákat, szendvicseket, hamburgert, eredeti gyümölcs felhasználásával joghurtokat, tejturmixokat is forgalmazunk. A jövőben tejberizst is árulunk, valamint a tavasz folyamán többféle igazi gyümölcsjoghurtot is kínálunk.

-A cég védjegye a pöttyös bögre és a boci logó. Mi volt a koncepció? 

-A piros bögrét, lámpát mindenütt megtalálhatják vásárlóink. Boltjainkban dominálnak a kék szín különböző árnyalatai. Emellett törekedtünk arra, hogy minden tisztaságot sugározzon. A tejüzemeknél, tejivóknál ugyanis alapvető elvárás, szigorú követelmény a higiénia.

-Hogyan tudná jellemezni termékeiket?

-Finomak, frissek, egészségesek. A győrvári takarmányt helyi tehenek fogyasztják, s a tejet azonnal feldolgozzuk. Mindemellett a kiváló minőségű tejtermékeinket lokálisan, 50-60 kilométeres körzetben értékesítjük. Ez szintén példa nélküli. Alapelvünk, hogy adalékanyagokat, aromát, stabilizátorokat nem használunk. Garantáljuk, hogy ezek a tiszta, természetes termékek minden mesterséges anyagoktól mentesek. Majdnem minden terméket napi szinten gyártunk.

-Mennyire bővül majd a termékpaletta?   

-Meglehetősen intenzíven. Három hónapja indult a termelés, jelenleg 50 termékünk van. A jövőben számos kézműves termékkel bővül majd a választék. Példaként, a körözöttet ugyanúgy készítjük, mint más otthon, csak nagyobb volumenben. Év végére közel száz féle tejterméket forgalmazunk.

Mindennapi italunk

Mindennapi italunkKalciummal a csontritkulás ellen 

A táplálkozástudományi szakemberek által javasolt öt-hat deciliter tejhez képest hazákban naponta 1,8 decilitert fogyasztunk. A tejben optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, s így csonttömegünk megtartását. 

Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, főként a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Szervezetünk azonban nem termel kalciumot, így ezt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk – testtömegünktől függően –, naponta mintegy 1000-1500 milligrammnyit. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel különösen gyermek- és fiatalkorban fontos, mivel a csontérés csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint, így napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben, a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik. 

Egy pohár egészség!

A tejfogyasztás jótékony hatásai

A tejtermékek erősítik a szervezet immunrendszerét, jótékony, megelőző hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra, a daganatos megbetegedésekre, a csontritkulásra és a fogszuvasodásra is. 

Az emberiségnek a tej ősidők óta az egyik kiemelkedően fontos tápláléka. Nyersen vagy ételekbe főzve, fölözve, vajként és sajtként tartósítva, kefirnek és joghurtnak erjesztve számos formájában jelen van étrendünkben. Gazdag tápanyagforrás. Összetétele rendkívül bonyolult fehérje, zsír, szénhidrát „turmixként" fogható fel, ami a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazza. A tej energiatartalma elsősorban zsiradéktartalmával függ össze. Kiváló minőségű, komplett fehérjét tartalmaz jól emészthető formában. Tetemes az ásványianyag-, és a nyomelemtartalma.

Egy pohár egészség!

Egy pohár tej kalóriaértéke két almáénak felel meg. A dietetikusok a tejfogyasztást elsősorban kiemelt immun- és csonterősítő hatása miatt javasolják. Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá a csontokat építő kalciumhoz. A fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csakis kizárólag a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Mindemellett magas és optimális a kalcium, a fehérje, a foszfor valamint a  vitamintartalma (A-, D-, E-, B1-, B6-, B9- és B12). 

Ajánlott a napi tejfogyasztás

Kutatás bizonyítja tanulássegítő hatását

Naponta egy pohár tej elfogyasztása nemcsak a benne lévő értékes tápanyagok, hanem az agyműködésre és szellemi teljesítményre gyakorolt pozitív hatása miatt is különösen ajánlott, állapították meg szakemberek.

Ajánlott a napi tejfogyasztás                                             

Az International Dairy Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint szoros kapcsolat mutatkozik a tejfogyasztás és a mentális teljesítmény között. A Maine-i Egyetem kutatásában 900 személy, 23 és 98 év közötti férfi és nő vett részt. Vizsgálták egyebek mellett a vizuális és térbeli, verbális és munkamemóriájukat, valamint feltérképezték tejfogyasztási szokásaikat is. Az eredmények szerint a teszteken - életkortól függetlenül - mindig azok szerepeltek jobban, akik naponta legalább egy pohár tejet ittak. A legmagasabb pontszámokat kivétel nélkül azok kapták, akik a legtöbb tejet és tejterméket fogyasztották, és ötször kisebb valószínűséggel ejtettek hibát, mint a kevés tejet, vagy tejet egyáltalán nem fogyasztók. A kutatók valószínűsítik, hogy a tejben lévő összetevők egy része közvetlenül az agy működésére hat. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy jótékony hatását tejeskávéban, tejturmixban vagy gabonapelyhekkel fogyasztva is kifejti, a lényeg az, hogy az étrend szerves részét képezze nap, mint nap.