A weboldalon sütiket (cookie-kat) használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

Igyon egyet az egészségére!

Mindennapi italunk

A győrvári tejből adalékanyagok hozzáadása nélkül, igazi természetes tejtermékek készülnek. A cégről, a saját tejüzemről, a tejivókról és a minőségi helyi tejtermékekről a kft. egyik tulajdonosa, a Zalaco Zrt. vezérigazgató-helyettese, Ibránszki György beszélt. 

- A Zalaco sütőipari termékei ismertek és közkedveltek. Miért döntöttek úgy, hogy tejipari vállalkozást is létrehoznak?

- A Győrvár Tej Kft. egyik tulajdonosa a Zalaco Zrt. A másik tulajdonos Varga Gyula, övé a helyi állattartó gazdaság, a tehenészet, melynek területén tejüzemünk is épült. Az üzem létesítésének gondolata évekkel ezelőtt fogalmazódott fel. A Zalaconál ugyanis napi szinten tapasztaltuk, mennyire nehéz jó minőségű, megfelelő mennyiségű tejterméket alapanyagként beszerezni. A péksütemények készítéséhez szükséges túró, tejföl, tej igényünket a beszállítók nem tudták megfelelően teljesíteni. Úgy gondoltuk, egy pékség, egy pékáru üzlet jó minőségű tejtermékek nélkül nem lehet teljes. Mindezek mellett fogyasztóként is láttuk, hogy szinte lehetetlen a boltokban, üzletekben kiváló minőségű, megbízható, házi tejtermékeket vásárolni. Ezzel a problémával a háziasszonyok napi szinten találkozhattak. Öt évvel ezelőtt kezdtük el saját péküzleteinkben egy türjei gazda házi tejét forgalmazni, ez a kapcsolat máig él. A házi tej árusítása akkoriban újdonságnak számított. Ehhez a termékhez abban az időben nem nagyon tudtak hozzájutni a belvárosokban élő emberek. A friss, minőségi tejet a termelőtől szereztük be, így kedvező áron tudtuk árusítani. A növekvő igények miatt azonban más gazdával is együtt kellett működnünk. Varga Gyulával ekkor vettük fel a kapcsolatot. Korábban mi is az országos sütőipari gyakorlatnak megfelelően tejporral dolgoztunk, amit azonban kiváltottunk friss házi tejre. Sütőipari üzemünkben napi 500-600 liter tejet hasznosítunk. A boltjainkban – Vas, Zala és Veszprém megyében - 14 tejautomatát szereltünk fel, vásárlóink megelégedésére. Közben folyamatosan azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk tovább lépni. A kezdeti problémát ugyanis nem oldotta meg a házi tej fogalmazása, ugyanis a túró és a tejföl beszerzése még mindig gondot jelentett. Négy éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy a Győrváron termelt 13-14 ezer liter tejet fel kellene dolgozni. Példa nélküli vállalkozásba kezdtünk. Nincs az országban még egy olyan tejüzem, amely egy tehenészeti telep területére épült volna, s ahol frissen, azonnal feldolgoznák az állatoktól – 70 méteres vezetéken – érkező tejet. Az üzem építése 2012 őszén indult és 2013 végén fejeződött be. Úgy gondoltuk, hogy kiváló minőségű tejtermékeinket nemcsak a Zalaco pékáru boltjaiban, hanem különálló tejivókban is forgalmazzuk. A tejivóknak nemcsak a két világháború között, de az elmúlt rendszerben is megvolt a maga kultúrája és célközönsége, s az emberek máig nosztalgiával gondoltak ezekre az üzletekre. Olyan vendéglátóhelyeket szerettünk volna létrehozni, ahol egy bögre kakaó mellett friss pékárut, debrecenit, szendvicset is lehet fogyasztani. Mindezeket forgalmas helyeken képzeltük el, kellemes környezetben, amely a gyermekek, a diákok, a családok és az idősebb korosztály tagjai számára egyaránt megfelelőek. Megkezdődött az üzlethelyiségek bérlése, átalakítása. 

- Három hónappal ezelőtt, elsőként Körmenden nyílt tejivó.  

- Ma már Sárváron, Kőszegen és Szombathelyen három helyen: a Vásárcsarnokban, a Szűrcsapó utcában, a Domusnál és a Fő téren várjuk vásárlóinkat. Emellett Sümegen is van ilyen profilú vállalkozásunk, és hamarosan Zalaegerszegen is nyílik tejivónk. Hamarosan Vasvár is gazdagabb lesz egy tejivóval. Tervezett boltjaink közül mindegyik kinyit húsvétig. Kétféle funkciójú üzletet alakítottunk ki: tejivóink mellett vannak olyan tejboltjaink, ahol nem lehet helyben fogyasztani, termékeinket elvitelre árusítjuk. A szombathelyi Fő téri tejivó az összes egységtől különbözik. Egyedi abban, hogy ott komplett konyhával, szakáccsal dolgozunk. Ebben a tejivóban salátákat, szendvicseket, hamburgert, eredeti gyümölcs felhasználásával joghurtokat, tejturmixokat is forgalmazunk. A jövőben tejberizst is árulunk, valamint a tavasz folyamán többféle igazi gyümölcsjoghurtot is kínálunk.

-A cég védjegye a pöttyös bögre és a boci logó. Mi volt a koncepció? 

-A piros bögrét, lámpát mindenütt megtalálhatják vásárlóink. Boltjainkban dominálnak a kék szín különböző árnyalatai. Emellett törekedtünk arra, hogy minden tisztaságot sugározzon. A tejüzemeknél, tejivóknál ugyanis alapvető elvárás, szigorú követelmény a higiénia.

-Hogyan tudná jellemezni termékeiket?

-Finomak, frissek, egészségesek. A győrvári takarmányt helyi tehenek fogyasztják, s a tejet azonnal feldolgozzuk. Mindemellett a kiváló minőségű tejtermékeinket lokálisan, 50-60 kilométeres körzetben értékesítjük. Ez szintén példa nélküli. Alapelvünk, hogy adalékanyagokat, aromát, stabilizátorokat nem használunk. Garantáljuk, hogy ezek a tiszta, természetes termékek minden mesterséges anyagoktól mentesek. Majdnem minden terméket napi szinten gyártunk.

-Mennyire bővül majd a termékpaletta?   

-Meglehetősen intenzíven. Három hónapja indult a termelés, jelenleg 50 termékünk van. A jövőben számos kézműves termékkel bővül majd a választék. Példaként, a körözöttet ugyanúgy készítjük, mint más otthon, csak nagyobb volumenben. Év végére közel száz féle tejterméket forgalmazunk.